I Fiskgjuse-land

Fiskgjusarna är också en av de stora fåglarna som ligger mig varmt om hjärtat

Mitt intresse för fiskgjusarna är stort. De är oerhört mäktiga och det finns nästan inget bättre än när de kommer i slutet av våren.

Har ett par platser jag brukar besöka där de håller till. Känslan när man närmar sig och hör deras Pjuii!! Pjuii!! Pjuii!! är alldeles fantastisk. De är så otroligt vackra när de kommer seglande över himlen! Älskar att sitta på en undangömd plats och iaktta när de med full fart dyker efter fisk. Både som mat till sig själv och till honan som ligger tålmodigt och kärleksfullt på äggen. Senare försörjer de båda två sina fiskgjuseungar och det har de fullt upp med! Det krävs mycket fisk till de hungriga små ungarna som växer oerhört mycket på kort tid.

Viktigt är att tänka på att inte störa när man ser en boplats – detta gäller alla våra djur!! Vi ska iaktta stor försiktighet och hålla ett så stort avstånd så vi inte stör ute i naturen. Det kan faktiskt hända att de lämnar sina boplatser om de blir störda! Dessa bilder jag delar med er här är tagna från gömsle och med teleobjektiv, allt för att inte inkräkta och störa.

Önskar dig en fin dag och tack för besöket!

Ewa